De vleugelslag van iedere gans creëert een opwaartse kracht voor de vogels erachter. Door in een “V”-formatie te vliegen, krijgt een vlucht ganzen 71% extra vliegbereik.

Les:

Mensen met saamhorigheidsgevoel kunnen elkaar beter helpen om hun doel te bereiken….Zij ondernemen hun reis in wederzijds vertrouwen.

Als een gans de formatie verbreekt voelt hij meteen de vertraging en de weerstand van het alleen vliegen. Hij gaat dan snel terug om te profiteren van de opwaartse kracht van de vogels voor hem.

Les:

Als we zo verstandig zijn als ganzen, blijven we in formatie vliegen met degenen die onze richting uitgaan. Wij zijn bereid hun hulp te accepteren en zelf anderen te helpen.

Als de voorste gans moe wordt, laat hij zich terugzakken in de formatie en een andere gans neemt de voorste positie over.

Les:

Bij moeilijke taken moet je elkaar afwisselen. We moeten elkaars unieke mix van kennis, vaardigheden, achtergrond en talenten respecteren en in stand houden.

De ganzen in de formatie schreeuwen om degenen die vooraan vliegen aan te sporen de vaart erin te houden.

Les:

We moeten elkaar bemoedigend toe-schreeuwen. In groepen waar men elkaar aanmoedigt is de productiviteit veel hoger. Het individu put kracht uit de aanmoediging van andere teamleden.

Als een gans ziek wordt, gaan twee andere ganzen uit de formatie mee naar beneden om hem te helpen en te beschermen.

Les:

Als we net zo verstandig zijn als ganzen, staan we elkaar bij in moeilijke tijden, net zo goed als in tijden van kracht.