Dagelijks komen er vele freelance en interim opdrachten voorbij. Ook in mijn mailbox. U kent ze wel die organisaties die een senior schaap met vijf poten zoeken…

“Voor een organisatie in verandering zoeken we op korte termijn een interim manager of projectleider, met de volgende kenmerken: veel ervaring in de betreffende werkomgeving, meer dan 10 jaar ervaring op een dergelijke positie, aantoonbaar succesvol in het begeleiden van behoorlijke veranderingen, resultaatgericht, verbindend leider, volledig beschikbaar en natuurlijk een scherp tarief (max. € 70,00 per uur inclusief reiskosten)”.

We hebben het hier dus over een senior interim-manager/consultant met zeker 10 jaar ervaring in complexe vraagstukken. Die in staat is om in korte tijd het speelveld en de vraagstukken te overzien. En verder in staat in om de problemen te analyseren en om te zetten in plan en uitvoering, uitgaande van een haalbare businesscase. Om nog maar te zwijgen van de vaardigheid om de juiste betrokken mensen te mobiliseren en resultaten te behalen binnen een kort tijdsbestek.

Goedkoop is duurkoop?

Een gemiddelde medewerker kost een werkgever al snel bruto € 70,00 euro per uur. En deze gemiddelde medewerker heeft zeker niet alle belangrijke kwalificaties die nodig zijn om deze tijdelijke verander rol op managementniveau te vervullen, laat staan de ervaring om snel in een nieuwe omgeving te komen met een onafhankelijke analyse en voorstel.

Deze kwalificaties behoren eerder bij een manager/directeur, die jarenlang ervaring heeft opgedaan in verschillende omgevingen en diverse invalshoeken van bedrijfsvoering en besturing kent. Daarnaast moet deze persoon geschoold en ervaren in het managen van veranderende omgeving, het kunnen overzien van complexe vraagstukken, het verbinden van juiste personen. En niet in de minste plaats kennis hebben van nieuwe ontwikkelingen en niet op de laatste plaats in staat om reflectie op eigen optreden en visie te regelen.

Als een organisatie een dergelijk persoon in vaste dienst zoekt, wordt er een behoorlijke werving opgestart, gaat men niet over 1 nacht ijs en wordt een marktconform salaris geboden, omgerekend naar een bruto uurtarief, gaat het hier waarschijnlijk om minimaal het drievoudige.  Een passend tarief loont dus.

Uurtarief: vaak een dure oplossing

Om het nog iets complexer te maken: een uurtarief, hoe laag ook, kan makkelijk een dure oplossing zijn. Er wordt namelijk bijna nooit iets afgesproken over het realiseren van een resultaat of tijdsbestek. Als een consultant de opdracht te moeilijk vindt, of het tarief te laag, is de uitkomst al snel dat er meer uren of een langere periode wordt gewerkt om de opdracht te realiseren. Waardoor de totale kosten toenemen voor de opdrachtgever.

Voor meer geld wel een schaap met vijf poten?

Sta je stil bij de gevraagde kwalificaties, dan is de gemiddelde opdrachtgever op zoek naar ‘het schaap met vijf poten’. De vraag is of er met een meer passend uurtarief het schaap met vijf poten wel wordt gevonden.

Natuurlijk zijn er ervaren consultants die van veel markten thuis zijn, maar niemand kan alles. Een mens heeft een aantal kwaliteiten of vaardigheden, maar je hebt niet alles in huis. En dat wordt wel gevraagd. Want het inhuren van een tijdelijke consultant gebeurd natuurlijk niet als het allemaal goed loopt. Meestal spelen er meerdere vraagstukken die een organisatie met haar eigen arbeidspotentieel niet kan oplossen. Waarom is dan de gedachte dat er in de buitenwereld een supermanager rond loopt die dat wel kan?

Zoek geen schaap met vijf poten, maar een groep ganzen!

Wat is dan de oplossing voor een complex vraagstuk, waar een opdrachtgever hulp voor nodig heeft? Een opdrachtgever moet niet zoeken naar een schaap met vijf poten, maar naar een groep ganzen. Ganzen zijn slimme dieren die als groep samen werken en samen overleggen om met de minste energie zover mogelijk te kunnen vliegen.

Bij ganzen neemt niet 1 gans de leiding, maar wordt er tussentijds gewisseld. Er wordt in de groep ganzen overleg gepleegd: wie is sterk en kan voorop vliegen? Wanneer wordt er gewisseld om tempo en koers vast te kunnen houden?

Een groep ganzen voor een vaste prijs

Dit zou u als opdrachtgever toch ook willen: een kleine groep deskundige consultants die in staat zijn om te komen tot een goede analyse van vragen, een duidelijk advies geven over mogelijkheden en resultaten en daarna zorgen voor plan en implementatie. In sommige gevallen kan een groot deel door 1 interim-manager worden afgehandeld, met tussentijdse feedback en ondersteuning van collega’s. Vaak is de inzet van 2 of meer consultants in wisselende samenstelling passender. Dat levert meer kwaliteit, zonder dat dit veel meer geld hoeft te kosten. De ingeschakelde consultants werken immers niet allemaal tegelijkertijd en de gezamenlijke inzet voor analyse en planvorming levert een pluriform blikveld, waarbij ‘blinde vlekken’ en een te eenzijdige focus worden vermeden. De juiste inzet en kennis op het juiste moment is efficiënter en dus goedkoper dan inzet van een interim-manager die onvoldoende resultaten behaald. Ook al betaald u een hoger tarief.

Voor opdrachtgevers wordt het nog interessanter als er vooraf een projectprijs wordt vastgelegd, met afspraken rond looptijd en resultaat. Dan heeft de opdrachtgever grip op de prijs, de looptijd en de kwaliteit.

Een interim en/of adviesbureau dat staat voor kwaliteit en deskundigheid, zal dus niet met u het gesprek voeren over het laagste uurtarief en de beschikbare interim-manager, maar over uw vraagstuk, de aanpak en de groep ganzen die u wellicht kunnen helpen.

Marleen Bruinsma is mede-eigenaar van Anser.

Anser is een management en adviesbureau, dat werkt met een vast consultancyteam. De naam is afgeleid van de Latijnse naam van de grauwe gans: de Anser Anser. Ook als er 1 consultant een opdracht uitvoert wordt de opdracht, de analyse en de aanpak standaard besproken binnen het vaste consultancyteam. 

 

 

Foto door Gidzy op Flickr.com