Gezocht: schaap met vijf poten. Aangeboden: groep ganzen

15 mrt 2024 | Nieuws

Home 9 Nieuws 9 Gezocht: schaap met vijf poten. Aangeboden: groep ganzen

Deze blog heeft Anser een aantal jaren geleden gepost. En eigenlijk is dit nog steeds een actueel thema. Dus uit de oude doos, maar met een urgente oproep aan organisaties die – al dan niet via een inschrijfsite – op zoek zijn naar een tijdelijk ‘schaap met vijf poten’.

Dagelijks komen er vele freelance en interim opdrachten voorbij. Ook in mijn mailbox.

U kent ze wel; die organisaties die een senior schaap met vijf poten zoeken.

“Voor een organisatie in verandering zoeken we op korte termijn een interim manager of projectleider, met:

  • veel ervaring in de betreffende werkomgeving
  • meer dan 10 jaar ervaring op een dergelijke positie
  • aantoonbaar succesvol in het begeleiden van behoorlijke veranderingen
  • resultaatgericht
  • verbindende persoon met leiderschap capaciteiten
  • geen 9 tot 5 mentaliteit
  • volledig beschikbaar
  • en natuurlijk een scherp tarief (max. € 100,00 per uur)”.

We hebben het hier dus over een senior interimmanager/consultant met zeker 10 jaar ervaring in complexe vraagstukken. In staat om in korte tijd het speelveld en de vraagstukken te overzien, de problemen te analyseren en om te zetten naar plan een haalbare businesscase. Om nog maar te zwijgen van de vaardigheid om de juiste betrokken mensen te mobiliseren en resultaten te behalen binnen een kort tijdsbestek.

Hier gaat het mis, prijsvechters vinden geen ‘schaap met vijf poten’. Een gemiddelde medewerker zonder deze kwalificaties kost een werkgever al snel bruto hetzelfde.  

Maar heb je voor een beter tarief wel een ‘schaap met vijf poten’?

Dat is maar de vraag. Natuurlijk zijn er ervaren interim-managers die van veel markten thuis zijn, maar niemand kan alles. Meestal spelen er meerdere vraagstukken die een organisatie met haar eigen arbeidspotentieel niet kan oplossen. Waarom is dan de gedachte dat er in de buitenwereld een supermanager rond loopt die dat wel kan?

Kies voor een groep ganzen!

Wat is dan de oplossing voor een complex vraagstuk, waar een opdrachtgever hulp voor nodig heeft? Een opdrachtgever moet niet zoeken naar een ‘schaap met vijf poten’, maar naar een ‘groep ganzen’. Ganzen zijn slimme dieren, ze werken als groep samen en samen overleggen hoe ze met de minste energie zover mogelijk kunnen vliegen. Bij ganzen neemt niet één gans de leiding, maar wordt er tussentijds bepaalt wie sterk is en voorop kan vliegen om tempo en koers vast te houden.

Dit zou je als opdrachtgever toch ook willen: een kleine groep deskundigen die in staat is om samen te komen tot een goede analyse van vragen, een duidelijk advies geven over mogelijkheden en resultaten en daarna zorgen voor plan en implementatie. Als er hulp nodig is, kan de ‘groep ganzen’ worden bemenst door een ervaren interimmanager samen met de juiste interne mensen.

Het blikveld van buiten in combinatie met interne kennis en ervaring leidt tot een integraal blikveld waarmee de complexiteit wordt overzien en stappen gezet kunnen worden. Bovendien wordt de kennis en kunde van eigen medewerkers zo gezien en benut. Dat levert meer kwaliteit, zonder dat dit veel meer geld hoeft te kosten. De ervaren interim-manager kan een passend tarief ontvangen en treed tijdelijk op om stappen te zetten, waarna het interne team voldoende stevigheid opbouwt om daarna weer zelf verder te kunnen.

De juiste rol, ervaring en kennis bijeenbrengen is effectiever en efficiënter, dus goedkoper.

Een bureau dat staat voor kwaliteit en deskundigheid, zal dus niet met u het gesprek voeren over het laagste uurtarief en de beschikbare interim-manager, maar over uw vraagstuk, de aanpak en de groep ganzen van buiten en binnen de organisatie die u wellicht kunnen helpen.

Marleen Bruinsma is eigenaar van Anser.

De naam en werkwijze zijn afgeleid van de Anser Anser, de grauwe gans.

Meer weten over het ganzenperspectief? Neem gerust contact op.

www.anser.nl

Anser is een management en adviesbureau voor zorg, overheid en de maatschappelijke sector. Anser helpt organisaties op een integrale manier kijken naar organisatievragen en verbinden de juiste blikvelden en kennisgebieden aan de organisatie om samen te komen tot nieuwe inzichten, andere oplossingen en resultaat.